İlkel İnsanlarda Kafatası Yassılaştırma

18 Eylül 2014 Perşembe


Kafatası yassılaştırması Mayalarda, İnkalarda, bazı Cermenik kavimlerde, Alanlarda, Avustralya Aborjinlerinde, bazı Amerika Yerlisi kabilelerde,  Tahiti, Samoa ve Hawaii' de dış dünyadan yalıtılmış bir şekilde yaşayan bazı kabilelerde, bazı Kore kavimlerinde uygulanan ilkel bir adettir..


Yeni doğan bebekler birkaç haftalık olduklarında  kafataslarına çeşitli araçlarla baskı uygulanır. Böylece gelişim sürecindeki bebeğin kafatası zamanla yassılaşmaya başlar.
 Bir Amerikan Yerlisi Çocuğunun Kafatasını Yassılaştırırken


Yazımızda bahsolan ilkel toplulukların neden böyle bir adet edindiklerine dair çeşitli görüşler vardır. Belli bir topluluğun kendi kimliklerini belli etmek için ya da sosyal statü işareti olarak kafatasların yassılaştırıldığı  düşünülüyor.

Mayalara ait bir kafatası

Eğer bir insan modern bir dünyadan uzak halde yaşayan bir kabilenin yanına gidip, elindeki barutu ateşe atarak kendine doğa üstü bir özellik biçse, büyük ihtimalle modern dünyadan uzak insanları kandırabilecektir. Cahil insanları kandırmak kolay olur. Bugün ise biz teknik ilgili temel bilgileri bildiğimiz için kandırılmamız kolay olmuyor. Ancak antropolojiyle ilgili bilgimiz olmadığı için antropolojiyi ilgilendiren herhangi bir konuda kolayca yanıltılabiliriz. Örneğin yukarıdaki kafataslarını örnek veren pek çok ufoloji siteleri bunların uzaylıların kafatasları olduklarını iddia ederler.

Uzaylı Kafatası Adıyla Gösterilen Resimler

Eğer antropoloji hakkında temel bilgileriniz eksik olursa barutla kandırılan ilkel bir kabileden farkınız olmaksızın kolayla kandırılabilirsiniz. Bu yüzden her bilim dalı hakkında temel bilgimizin olması gerekiyor.

Kaynak

2 yorum :

  1. "antropolojisi ilgilendiren" değil, "antropolojiyi ilgilendiren" olmalı.
    Ayrıca Hunların da kafalarını böyle yaptıklarını duymuştum.
    Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Yorumun ve düzeltmen için teşekkürler. Hunların da bu geleneğe sahip oldukları doğrudur.

    Aşağıdaki linkten deforme edilmiş birkaç Hun kafatasını görebilirsin.

    https://www.google.com.tr/search?q=hunnic+dezenformatif+skulls&biw=1280&bih=684&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=s8k8VcyXCoj_UNGSgIAJ&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=hunnic++skulls

    YanıtlaSil

 
Copyright © -2012 Tarih ve Dünya All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks