İlk Bungee Jumping'i Yapan Kabileler (Land Diving)

29 Kasım 2013 Cuma



Land Diving (yerel Sa dilince Gol ve Bislama dilinde Nanggol olarak bilinir) Vanuatu  ülkesinde, Pentecost Adası’nın kuzey topraklarındaki erkekler tarafından sergilenen, bungee jumpinge benzeyen bir ritüeldir. Erkekler, ayak bileklerine bağlı iki güçlü sarmaşık  ile 20-30 metre yüksekliğindeki tahta kulelerden aşağı atlarlar. Land Diving, hiçbir güvenlik ekipmanı olmadan yapılır. Turistik açıdan çok fazla ilgi çekmektedir ve turistler için özel gösteriler yapılmaktadır. Guinnes Rekorlar Kitabına göre ,düşüşün en alçak kısmındaki g-kuvvetini hissetmek, endüstrileşmemiş dünyanın insanları tarafından yaşanılan en büyük tecrübedir.  
   
                                           Geçmişi


Land Diving in doğuşunda, kocasından memnun olmayan  kadından bahsedilir. Kocasının aşırı cinsel arzularından bunalan kadın, ormanın içlerine  kaçmıştır. Onun kocası da kadını  takip eder. Kadın , bir Banyan ağacına tırmanır. Kocası da ağaca tırmanır. En sonunda kadın ayak bileklerine sarmaşıkları bağlar, aşağı atlayıp kurtulur. Sarmaşık bağlamadan atlayan kocası ise ölür.  Bu hikayeden dolayı erkekler,  yeniden oyuna gelmemek için Land Diving i sürekli sergilerler.

Land Diving ritüeli yıllık yerelması hasatı ile birleştirilmiştir.. Her yıl  Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirilir.  İyi bir atlayışın bol bir yerelması hasatına vesile olacağına inanılır. Köylüle Land Diving in atlayıcıların sağlığını ve kuvvetini arttırdığına inanırlar. İyi bir atlayışın yağmurlu sezonların getirdiği hastalıkları ve psikolojik problemleri alıp götürdüğünü söylerler. Ayrıca , Land Diving bir erkeğin erkekliğini göstermesi için de bir yoldur. Yine de , atlamak istemeyen bir erkek için korkak denmez.

Sa dilinde, Gol hem kuleyi hem de Land Diving anlamına gelir. Kule sembolik olarak  kafası, omuzları , göğüsü , cinsel organı ve dizleri olaran bir vücudu temsil eder.

Hazırlıklar

Teknik olarak, yer elması hasadı dönemi çok önemlidir çünkü yağış almayan dönem kule inşaatının en iyi yapıldığı dönemdir. Ayrıca sarmaşıkların da en elastik olduğu zamandır. Naghol hazırlıklarının yapıldığı süre boyunca  , erkekler kadınlarla biraraya gelmez ve cinsel ilişkiden uzak dururlar. Kadınların ise kuleye yaklaşmalarına izin verilmez. Bundan başka, erkekler atlayış boyunca tılsımlı şeyler giyemezler.

İnşa çalışmaların 2 ila 5 haftası kule yapımı ile geçer. Yaklaşık  20- 30 kişi inşaata yardım eder. Erkekler kule inşaatına yer açmak için ağaçları keserler ve topraktaki taşları başka bir yere taşırlar. Zemindeki toprağı yumuşatırlar. Tahtaların güçlü olması için ağaçlar  tazeyken kesilir. Kulenin temeli  kadın gövdeli ağaçlardan yapılır. En alçak platform yaklaşık 10 metre yüksekliktedir . En yüksek platform ise en tepededir. Atlayış botunca platform , aşağıya doğru  eğilerek düşüşün getirdiği basıncı emer.


Sarmaşıklar, köyün yaşlıları tarafından her atlayıcının kilolarına göre seçilirler. Atlayışçıların kiloları göz kararı tespit edilir. Sarmaşıklar diri, yumuşak ve elastik olmalıdır. Sarmaşıkların son kısmı atlayıcıların bileklerine iyi sarılması için dilim dilim edilerek lifleri birbirinden ayrılır. Eğer sarmaşık çok uzunsa , atlayıcı yere çakılabilir; çok fazla kısa olursa da  atlayıcı kuleye çarpar.Atlayıştan önceki gece, atlayışçılar şeytani ruhları kovmak için kulenin altında uyurlar.



       Ritüel

Adada yaşayan çoğunluğun Hristiyan olmasına rağmen , insanlar hala eski inanışlarına bağlı kalmışlardır. Tören gününün şafak vaktinden önce , erkekler Hindistan cevizi yağı sürerek ve süslenerek  ritüel bir yıkanma gerçekleştirirler. Boyunlarına yabani domuz dişleri takınırlar. Penislerine nambas isimli kılıf geçirirler . Kadınlar ise yarı çıplak olarak geleneksel kıyafetlerini giyerler. Sadece erkeklerin atlamasına izin verilir ancak kadınlar destek olmak için dans ederler. Bir köyden 10 ile 20 kişi atlamaktadır. 


Ritüel en tecrübesiz atlayıcıların en alçak platformlardan atlamasıyla başlar ve en tecrübeli atlayıcıların tepe noktasından atlamasıyla biter. İdeal atlayış atlayıcının yere en çok yaklaştığı atlayıştır. Amaç, omuzların zemine sürterek geçmesidir. Daha yüksekten atlayış , daha bereketli hasattır.

Atlayıştan önce , atlayıcı konuşma yapar ve şarkı söyler. Kollarının zarar görmemesi için kollarını çapraz bir şekilde göğsüne dayar. Atlayıcının boynunu kırma veya beyin sarsıntısı geçirme riski vardır. Atlamada yaklaşık 75 km/s hıza ulaşılır. Sağ salim bir atlayıştan sonra diğer köylüler koşup atlayıcıyı yerden kaldırırlar.

 Bir çocuk, gerçek bir erkek olmaya hazır ise  büyüklerinin gözetiminde kuleden atlar. Onun annesi ise çocukluk eşyalarından birini taşır.  Çocuğun atlayışından sonra annesinin taşıdığı eşya uzağa atılır. Herkese duyurulur ki “Bu çocuk artık gerçek bir erkek oldu !”

       Modern Dönem

19. yüzyılın ortalarında misyonerler bölgeye geldiler ve Land Diving’in artık yapılmaması konusunda bölge halkını ikna ettiler. Ancak 1970 lerde ki anti-kolonizim ile, Land Diving’in kültürel kimlik açısından çok önemli bir unsur olduğu farketildi. 1980’de kolonist güçten ayrılarak bağımsızlık ilan edilince Land Diving yeniden canlandı . 1995’te, Pentecost Adası’nın sakinleri, bungee jumping firmalarından telif hakkı almak için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladılar. Onlara göre, kendi gelenekleri çalınarak bungee jumping icat edilmiştir.


 UNUTULMAZ ATLAYIŞLAR

Kraliçe Elizabeth II Vakası

Britanya koloni yönetiminin Kraliçe Elizabeth’in ilginç bir tura çıkmasını istemesi üzerine
1974’ de II. Kraliçe Elizabeth Vanuatu’yu ziyaret etti ve Land Diving gösterisini izledi. Ancak yanlış sezonda gösterilerinyapılması nedeniyle sarmaşıklar yeterince elastik değildi ve bir atlayıcının sarmaşığı koptu . Belinin kırılması sonucu hastaneye kaldırılan adam bir süre sonra öldü.

 Kal Müller

Gazeteci Kal Müller , Land Diving yapan ilk beyaz adamdır. Müller 2 yıl boyunca  Bunlap köylülerinden atlayış için davet beklemiştir.  Atlayıştan önceki 7 ayı köylülerle beraber geçirmiştir. Müller’in bu tecrübesini, National Geographic Magazine, 1970 Kasım sayısında, Land Diving With the Pentecost Islanders adıyla yayınlamıştır.                                                                     

 Karl Pilkington

Karl Pilkington , daha önce Yeni Zelanda’da bir bungee jumping ten dahi atlayamamasına rağmen ; kendi programı için(An İdiot Abroad) en yüksek platformdan Land Diving yapması düşünüldü. Ancak Pilkington en alçak platformdan atlayabildi.

                          
 Turizm

Land Diving köylüler için bir turistik aktivite olmuştur. Land Diving’in turistik görünümü tartışmaları da yanında getirmiştir. Land Diving’ in ticarileştirilmesini önlemek için ,yetkililer tarafından turistlerle ilgilenen ve sunumları hazırlayan bir turizm kurulu oluşturuldu. Bu kurul, tur şirketleriyle çalışıyor ve adaya turist getirerek gelir elde ediyor. Bir bölgede, yılda sekiz kez ,maksimum 50 kişilik kafilenin gelmesine izin veriliyor. Yerel idare tanıtımları teşvik ederken, ritüellerin otantik ruhunun korunmasını destekliyor.

1982’de ,turistler ritüelleri izlemek için kişi başı 35 pound ödüyorlardı. Land Diving’in yıllık bir ritüel olmasına rağmen;yüksek karlılığı nedeniyle, Nisan ayından Temmuz’a kadar her hafta meydana gelmektedir. Bazı turistler Land Diving’i denemek isteselerde güvenlik endişesi nedeniyle vazgeçiyorlar. Kaynak

0 yorum :

Yorum Gönder

 
Copyright © -2012 Tarih ve Dünya All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks