Türk Kara Ordusunun Kuruluş Yılı Ne Zamandır ?

17 Haziran 2010 Perşembe

Bu yıl Türk kara ordusunun kuruluşunun 2219. yılıdır.. Tarihle haşır neşir olmayan biri böyle büyük bir sayıyı yadsıyabilir. Ancak bu sayı gerçektir. Peki, TSK bu sayıyı hangi tarihsel olaya dayanarak vermiştir?


M.Ö.209 ‘da Mete Han’ın(Mou-tun) disiplinli bir ordu kurmasından öncede Hunların çeşitli kuvvetleri bulunsa da, ilk defa bu Mete Han düzenli ve büyük bir ordu teşkil etmiş ve Hunları büyük bir devlet haline getirmiştir. .

Bu tarihsel bilgileri Çin kaynakları vermektedir. Çin kaynaklarında bu olay şöyle anlatılmıştır:

“Bu zamanda, Tunghu’lar kudretli ve Yüeçiler ise, en güçlü çağlarında idiler. Hunların Şanyü unvanını taşıyan hakanlarının adı ise Tuman idi.


Tuman Han’ın veliaht olan bir oğlu vardı. Adı ise Mete idi. Tuman Han’ın ayrıca çok sevdiği bir hatun vardı. Hatun, yeni bir çocuk doğurmuştu. Hatun, büyük oğlu Mete’yi ortadan kaldıreıp, onun yerine kendi oğlunu hakan yapmak istedi.



Bunun için babası Tuman Han, oğlu Mete’yi Yüeçiler’in yanına, rehine olarak gönderdi. Tuman, bundan sonra da, ordusunu alarak, Yüeçiler’e hücum etti.


Yüeçiler, Mete’yi öldürmek istediler. Fakat Mete’nin çok iyi bir atı vardı. Bu at ile , Yüeçilerin arasından sıyrılıp , kaçtı. Yurduna döndü. Babası Tuman, sevinir gibi göründü. Onunu bu yiğitliğine karşı , 10.000 atlı bir birliğin komutanlığın verdi.


Mete havada vızlayan bir ok icad etti. Askerlerine, Mete tarafından bu ok nereye atılırsa, bütün tümenin de oklarını oraya atmalarını emretti. Kim bu oku hemen izlemez veya biraz geciktirirse başının kesileceğini bildirdi.


Mete, eğitimde kendi atına bir ok atmıştı. Mete’yi hemen izlemeyenlerin başları hemen kesilmişti. Sonra da kendisinin çok sevdiği karısına, vızlayan oku atmıştı. Geç kalanlar, yine hemen orada başlarından oldular.


Mete, tümeni ile birlikte ava çıkmıştı. Babası da vardı. Mete, vızlayan okunu babasına atınca bütün tümende aynı anda onu izledi. Tuman Han’ı öldürdüler. Mete, bundan sonra üvey annesi ve kardeşini de ortadan kaldırdı."

0 yorum :

Yorum Gönder

 
Copyright © -2012 Tarih ve Dünya All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks