Tüy Dökücü Denilen Karınca Yumurtasının Tarihi Serüveni

12 Nisan 2010 Pazartesi

Karınca yumurtalarından yapıldığı iddia edilen kremlerin veya başka türlü ilaçların reklamlarına çeşitli medya kuruluşlarında rastlamışsınızdır. Karınca yumurtasının tüy sorununa çare olup olmadığına dair kamuoyunda çeşitli polemikler mevcuttur. Bu konudaki genel kanı karınca yumurtasının tüy sorununa çare olmadığı , bu ürünleri satan pazarlamacıların ürünlerini halka yanlış tanıttığıdır. Sağlık Bakanlığı’nın da bu ürünleri onaylamadığı bilinmektedir.

Karınca yumurtasının tüy çıkmasını engellediğine dair düşünceler pazarlamacıların ortaya attığı yeni bir şey midir? Hayır !! Çok eskiden beri karınca yumurtasının tüy çıkartmadığına inanılıyordu..


Hicri 520 yılında yazılmış olan ve müellifi bilinmeyen Mücmel el-tabârîh adlı eserde bakın Türklerle ilgili neler söylenmiş ve karınca yumurtasına nasıl değinilmiş:


“Şöyle okudum: Türklerin bedenlerinde kıl az bulunur. Bunun sebebi şudur: Yâfes çocuk iken şiddetli bir hastalığa yakalandı. İhtiyar bir kadın onun anasına “ Karınca yumurtası bul . Bunu ezerek kurt sütüyle yoğur. Üç gün bundan ver. Yiyince iyileşir” dedi. Bu sırada Sâm b. Nûh ‘un dişi bir kurdu vardı. Bu kurt birkaç gün önce yavrulamıştı. Yâfes’in anası karınca yumurtasını getirip kurdun sütüyle karıştırdı ve bu karışımı Yâfes’e verdi. Yâfes hastalıktan kalktı. Karınca yumurtası yediği için vücudunda hiç kıl yoktu. Bunun delili, Şudur: Nereye karınca varırsa oraya hiç nebat bitmez. Yâfes’in çocukları onun neslnden geldikleri için hışm sahibi ve kindar olurlar. Hışm bunların bedenlerinden mesâmelerle çıkacak yer bulamaz. Zira, bunların bedenlerinde kıl yoktur.

Bedeninde çok kıl bulunan insanlar kızarlarsa çabuk sakinleşirler. Hışm onların mesâmelerinden çıkar. Türklerde ise bu yoktur”.*

Karınca hikayesini üstteki Yafes hikayesinde okumuş olduk. Bu da bize gösteriyor ki Anadolu’da bilinen bazı yanlış kanılar bir delinin kuyuya taş atmasından çok eski zamanlardaki halk tıbbına ait ilkel bilgilerdir.

Ayrıca bedeninde çok kıl bulunan insanların sakin olması Anadolu’daki “göğsünde kıl olan adam merhametlidir” düşüncesini hatırlatmıyor mu ?

Ne dersiniz !!!



*Ramazan Şeşen, İslam Çoğrafyacılarına Göre Türkler ve Türk Ülkeleri, TTK yay., 2001, s.34

0 yorum :

Yorum Gönder

 
Copyright © -2012 Tarih ve Dünya All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks